Lees en zie hier hoe onze deelnemers onze programma’s beoordelen!

“Lilian, ontzettend bedankt voor de cursus mindfulness voor zwangeren waar ik en mijn partner aan deel hebben mogen nemen. We hebben er beide veel baat bij gehad. Het was een verademing om alles bewust te gaan doen. We zijn veel meer gaan genieten van dingen die we voorheen op de automatische piloot deden (en dat bleken toch wel heel veel handelingen te zijn). Heerlijk om de omgeving nu echt te zien, te voelen en te ruiken als ik ga wandelen. En niet gewoon knuffelen met ons kleine mannetje, maar zijn huidje ook echt voelen, zijn bewegingen volgen en die heerlijke babygeur ruiken. Ook hoef ik nu een stuk minder vaak te gaan kijken of ik de deur nou wel op slot heb gedaan en of ik de waterkoker had aangezet. Sommige opdrachten waren onwennig en leken gek. Juist die leverden enorm veel op. De loopmeditatie bijvoorbeeld. Wat een complexe activiteit is dat eigenlijk. Voor kinderen moet dat wel heel moeilijk zijn om te leren. Benen op de juiste wijze bewegen, evenwicht houden, vooruit kijken, jezelf de juiste kant opsturen. Ik ben benieuwd hoe ons mannetje deze zware klus over een tijd gaat klaren! Ook heb ik geleerd om mijn lijf tijdens de zwangerschap te accepteren. Wat baalde ik ervan toen sommige yogaoefeningen niet meer lukte. Toch heb je me geleerd dat het nu eenmaal zo is. Wat is daar nou eigenlijk zo erg aan? We hebben er een prachtig wonder voor teruggekregen. Tijdens de bevalling had ik ook veel aan de informatie die je had gegeven. Tussen de weeën door is er inderdaad….. niks! Zo fijn om je daarop te kunnen richten. Weer alle energie verzamelen om de volgende wee te laten komen en te laten gaan. Ook mijn man wist door de houdingen die we hebben geoefend me goed te ondersteunen. Helaas hebben we geen gebruik kunnen maken van de hulpmiddelen die je had getoond. Heel graag had ik de yogabal willen gebruiken. De bevalling ging zo ontzettend snel (4 uur vanaf de eerste wee) dat we hier niet aan toekwamen. Wellicht ooit bij een volgende zwangerschap?”

“Als man heb je het gevoel dat je toch een beetje aan de zijlijn staat. Jij bent niet degene die zwanger is. Door deze cursus is de zwangerschap een stuk tastbaarder voor mij geworden. Oefeningen die je moeiteloos in je dagelijkse routine in kan voegen en zodoende bewuster stil laten staan bij de schoon -en bijzonderheden die veelal alledaags blijken te zijn geworden. Een gift. Het is het een verrijking om dit te kunnen delen.”

 

“Het geeft vertrouwen te weten hoe jij jou partner het beste steunt door dit besproken te hebben en geoefend. Het is een bevoorrecht gevoel om je zo bewust te mogen en kunnen richten op het pure wezen wat zich ontwikkeld in de vrouw van wie je zo houd. Om hier samen dagelijks bij stil te staan. De tijd gaat immers al snel genoeg.”

“Twijfel over mijn eigenwaarde gaf me vaak stress. Door deze mindfulness-cursus heb ik geleerd om hoge verwachtingen van mezelf meer los te laten. Ik heb geleerd dat ik me ook goed kan voelen, precies zoals ik nu ben.”

“Ik ben nog steeds bijna heel de dag boven. Ik moet ook echt bijkomen. Want wat voelde ik me beroerd. Maar dat komt allemaal wel wee. Eerst even pas op de plaats en ruimte creëren om weer te genieten en volledig aanwezig te zijn. Ademen heeft me door de dagen geloodst. Ik ben iedere keer weer dankbaar voor jouw cursus. Af en toe is het een reddingsboei geweest in de redelijke chaos van de dag.”

“Lilian ontzettend bedankt voor je goede uitleg, oefeningen en tools! We did’t together!  Pijn is fijn als je er maar mindfull mee omgaat! Zonder pijnbestrijding en de pijn hebben ervaren kan ik als een powervrouw erop terugkijken met dank aan Lilian!
Voor … en ….  : ik wens jullie zo’n mooie mindfull bevalling ook toe! Geen pijnbestrijding en toeters en bellen, alles op eigen geest en kracht!”

“Mijn bevalling was helaas geen droombevalling en net als de eerste keer heftig. Nu had ik de mindfulnesstraining gevolgd. Dat heeft me er echt doorheen geholpen. Dankzij de mindfulness kijk ik er toch goed op terug.  Ook heeft het me geholpen de eerste bevalling te accepteren en af te sluiten.”

Eén van de evaluatievragen bij afsluiting van de mindfulnesstraining in de zwangerschap is ‘Welke informatie moet er zeker in de folder’?
Pas gaf een deelnemer dit antwoord:
“De hoogtepunten van waar je leert. Dat er ruimte is voor persoonlijke aandacht. Dat het niet alleen goed is voor de bevalling, maar voor alle aspecten in je leven. Dat het een impuls kan zijn om bewuster in het leven te staan en te genieten. Het is een cadeau voor jezelf en je partner. Het is een goede voorbereiding op de zwangerschap en bevalling. Je leert veel van elkaar. Hoe je elkaar kan ondersteunen. Wat je partner prettig vindt. Hoe je tegen bepaalde dingen aankijkt. Het is bijzonder fijn om samen met andere zwangere ervaringen uit te kunnen wisselen. Naast mindfulness training krijg je ook algemene informatie die je meer duidelijkheid geeft over de zwangerschap en bevalling.”

“Jouw steun, inzicht en rust dat je ons gaf was zeer prettig. Toen ik zwanger bleek te zijn dacht ik alleen maar: ‘HELP!’ en ‘Oh nee! Weer iets wat ik niet meer kan!’. Je hebt me geholpen het te accepteren en er soms zelfs van te gaan genieten. De bewegingen in mijn buik mis ik nu zelfs!”

“Ik heb de cursus ” mindfulness rond zwangerschap en geboorte” gevolgd tijdens mijn tweede zwangerschap. Mijn eerste bevalling was moeizaam verlopen , geëindigd in een spoedkeizersnede en ik zag tegen de nieuwe bevalling op. Ik had al wat ervaringen met mindfulness en daarom leek me deze cursus zeer geschikt en dat bleek ook zo te zijn. Naast dat yvon een heel prettig en empatisch persoon is, vond ik het heel erg fijn dat zij heel kundig is op het gebied van de mindfulness en de verloskunde. Hierdoor ontstaat een hele fijne mix van informatie en praktisch oefenen met de materie. Er is veel aandacht besteed aan het zoeken naar praktische handvatten die helpend waren voor mij en mijn partner tijdens de zwangerschap en geboorte van onze dochter. Die persoonlijke benadering en de verrassende opdrachten die Yvon hiervoor gebruikt vond ik heel erg bijzonder.
En het heeft ons beiden op een goede manier door de (natuurlijke) bevalling geloodst, waardoor ik nu kan terugkijken op een intense, maar mooie ervaring!

Lieve Yvon, de combinatie van je de passie voor de mindfulness en al je kennis, kunde, vertrouwen in het lijf van de vrouw en alle handvatten, waarbij je aansluit bij wie je voor je hebt, hebben echt een grote bijdrage geleverd aan het aandurven van de natuurlijke bevalling. Heel erg bedankt en ik kan de cursus van harte aanbevelen!”