Hoe wil je dat jouw bevalling klinkt?

Home/Mindful Bevallen, Zorgverleners/Hoe wil je dat jouw bevalling klinkt?

Hoe wil je dat jouw bevalling klinkt?

Hoe wil je dat jouw bevalling klinkt?

Ken je dat? Je hoort een bepaald nummer op de radio en onmiddellijk ben je ontroerd of juist heel vrolijk. Muziek doet blijkbaar iets met ons brein. Het slaat de denkende geest over en beïnvloedt meteen onze emoties. Het kan onze stemming heel krachtig beïnvloeden. Wetenschappelijk onderzoek laat keer op keer zien dat pijn vermindert met muziek. Wat een geweldige kansen biedt dit tijdens de bevalling? Hoe wil je dat jouw bevalling klinkt?

Het gebruik van muziek tijdens de weeën kan enorm helpend zijn. Je kunt de door jou gewenste stemming ondersteunen en experimenteren met de pijnstillende effecten. Vrouwen die tijdens onze MBCP-trainingen naar hun favoriete muziek luisteren, ervaren deze effecten aan den lijve en zijn steeds opnieuw verrast.  Welk effect heeft muziek op jou? Welke muziek ontspant, welke muziek pept op, welke teksten spreken je aan? Wat klinkt jou goed in de oren? Muziek is een krachtige sfeerbeïnvloeder. Welke sfeer kies jij voor jouw bevalling?   

All you’ve  got to do is sing!

Ik ben zelf een enthousiaste hobby-zangeres, maar je hoeft helemaal geen geoefend zanger te zijn om de positieve effecten van zingen te ervaren. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat zingen, en dan vooral ook nog samen zingen, leidt tot een verlaging van stress-hormonen en een verhoging van het welzijns-hormoon oxytocine. En laat dat nu net het hormoon zijn dat je nodig hebt voor effectieve weeën. Zingen is ook een mooie manier om jezelf mentaal te ondersteunen. Een van mijn favoriete nummers heeft de volgende tekst: “if you get too worried, all you’ve got to do is sing”. Ook jij kunt een liedje kiezen waarvan de tekst je oppept.  

Laatst maakte ik als gynaecoloog een mooi voorbeeld mee van de magie van zingen tijdens de bevalling. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik eraan terugdenk. Ik schreef er al eerder een stukje over en deel het graag nog eens opnieuw:

Wiegeliedje

Ik vond het jammer. Vandaag was er niemand gekomen naar mijn mindfulnessuurtje. Ik geef dit elke maand en zwangere vrouwen die geïnteresseerd zijn kunnen gratis komen oefenen. Ik keek even naar buiten en kon me wel voorstellen dat je met dit lekkere zonnetje liever buiten bent en niet komt mediteren.

Ik besloot in de verloskamer nog wat administratie te doen. Bij het binnenlopen van de verloskamer zag ik een echtpaar staan, waarvan de vrouw heel erg haar best deed haar weeën op te vangen. De verloskundige maakte op dat moment gauw de kamer klaar waar ze vervolgens naar binnen kon. Ik zag dat de vrouw ietwat in paniek leek te raken, omdat haar weeën zo pijnlijk waren. Ze kon geen rust vinden.

Aangezien ik toch een mindfulnessuurtje ingepland had in mijn agenda, vroeg ik of ik haar wat kon helpen met het opvangen van haar weeën. Dat vonden zij en haar man wel fijn. Ik vroeg of ze samen met mij wat dingen wilden uitproberen, om te kijken of ze zo de weeën wat beter aan zouden kunnen. En dat wilden ze wel. Allereerst vroeg ik haar om de meeste aandacht te besteden aan de weeënpauze. Ik stelde haar voor te gaan werken van pauze naar pauze. Die duurde tenslotte het langst en dat “plezier” wilde je natuurlijk niet missen. Ze snapte meteen wat ik bedoelde en glimlachte.

Wat betreft de weeën stelde ik voor om tijdens een wee eerst eens met de aandacht naar de voeten te gaan. Dit is een plek in het lichaam, ver weg van de pijn. En elke keer als de aandacht afdwaalde, vroeg ik haar opnieuw haar voeten te voelen. Ze probeerde het. Volledig geconcentreerd, met wiebelende tenen ving ze haar wee op. Je kon al merken dat er wat meer rust en focus kwam. Dat deden we daarna nog een keer waarbij ik zei dat ik vermoedde dat het heftigste punt van de wee maar 2 keer ademhalen zou duren. Ze lachte en corrigeerde me daarna: het was drie keer ademhalen. Daarop nodigde ik haar uit nieuwsgierig te bekijken of het iedere wee drie keer ademhalen zou zijn, of misschien soms ook maar 2 keer, of zelfs maar 1 keer. Ze kon na een aantal weeën bevestigen dat het inderdaad verschilde.

Daarna probeerden we iedere wee een ander focuspunt voor de aandacht uit. En tijdens een heftige, langere wee maakte ze ineens meer geluid. Ik liet haar weten dat ook het maken van geluiden een hele goede ontspanning kan zijn en een focuspunt voor de aandacht.

Wat er de daarop volgende wee gebeurde, had ik niet verwacht. De wee kwam en werd sterker en in plaats van te kreunen begon de vrouw zachtjes te zingen. Het was een buitenlands liedje, klonk als een wiegeliedje en ook haar man begon onmiddellijk mee te zingen. De hele wee bleven ze zingen. Ineens zat ik in een hele serene ruimte gevuld met zachte, liefdevolle muziek. En ik kreeg er kippenvel van. In de weeënpauze opende ze haar ogen en vertelde dat ze dit liedje al de hele zwangerschap voor hun kindje zingen. Prachtig! Ik zag dat ze nu prima in staat waren samen de weeën op te vangen en verliet de kamer om naar onze overdracht te gaan.

Na afloop van mijn dienst ging ik nog even gedag zeggen en hen succes wensen en terwijl ik om het hoekje keek zag ik hoe de man zijn vrouw net hielp de volgende wee op te vangen. In een nog steeds serene ruimte streelde hij zachtjes haar arm terwijl hij het liedje voor haar zong!

Natascha Deguelle

Deel deze blog

Lees verder

Online Training
Live training 4/8 weken
Tweedaagse Workshop