Je ideale bevalling

Home/Mindful Zwanger, Trainingen MBCP/Je ideale bevalling

Je ideale bevalling

Je droombevalling loslaten

Op mijn spreekuur zie ik Mascha. Zwanger van haar eerste kindje. Ziet als een berg tegen de bevalling op. Alles is eng. Pijn is eng. Ruggenprik is eng. Ziekenhuis is eng. Maar thuis durft ze ook niet aan. Als ik haar vraag hoe haar droombevalling er uit ziet zegt ze: “zo snel, dat de baby er al is voor ik tijd heb gehad om er over na te denken. En het liefst jou bij mijn bevalling. Je collega’s zijn ook lief hoor, dat is het niet. En in het weekend, dan is Bas tenminste thuis. Geen hechtingen en ook geen gedoe met een vacuüm of zo.”

Mascha vind het maar wat moeilijk dat ze die hele bevalling niet onder controle heeft.

En ik snap het. Het is niet niks, de geboorte van je kindje. Natuurlijk wil je dat dan alles goed gaat! Niet weten wat je te wachten staat, hoe lang het zal duren, wanneer het komt, wie daar bij zijn, waar het is, hoe makkelijk of moeilijk het wordt en ga zo maar door. Dat wil je helemaal niet loslaten. Ik snap het echt!

Slecht nieuws: ik ben verloskundige. Ik heb heel veel geboortes mogen begeleiden. En als er iets is wat ik zeker weet is het wel dat hoe meer je probeert jezelf en de weeën onder controle te houden, hoe moeilijker je bevalling wordt. Je weeën zijn echt het makkelijkst op te vangen als je alles loslaat.

Alles? Ja, alles.

Goed nieuws: ik ben mindfulnesstrainer. En ik weet dat Mascha dat met MBCP kan leren. Loslaten, zonder dat je het gevoel hebt dat je controle verliest. Ook zij kan weeën opvangen, zonder dat ze je overweldigen. Met een ruggenprik, maar ook zonder.

Laat los wanneer het komt, heb geduld. Laat los met wie het komt, heb vertrouwen. Laat los hoe het zal zijn, je kunt het echt! Laat het los, laat het gaan….

Probleempje: wanneer ik tegen Mascha zeg dat ze alles los moet laten, botst dat ontzettend met haar diepste wens: haar bevalling, en misschien wel zichzelf, onder controle! Dat is waar ze zich sterk en zelfverzekerd bij zou voelen.

En dan raken we de kern van mijn probleem: een mindfulnesstraining voor zwangeren laat zich slecht verkopen.

Want weet je wat ik verkoop?

Mindfulness Based Childbirth & Parenting. De enige bewezen mindfulnesstraining voor zwangeren in Nederland. Best een intensieve zwangerschapscursus die ook wat van jou vraagt.

  • Ik vertel je dat je zult moeten loslaten, terwijl jij controle wilt.
  • Ik vertel je dat er niets anders op zit dan afwachten, terwijl jij verlangt naar de toekomst en je baby.
  • Ik vertel je dat je moet vertrouwen, terwijl jij garantie wilt.
  • Ik vertel je dat het niet komt aanwaaien, terwijl de gemiddelde zwangere een snelcursus wenst.
  • En ik stel je vragen, terwijl jij om antwoorden vraagt.

Nou niet bepaald de ideale zwangerschapscursus toch?

Het zou veel makkelijker zijn als ik je zou zeggen dat ik je in een avondje van vier uur alles vertel wat je nodig hebt en dat je gegarandeerd een makkelijke, leuke en gezellige bevalling krijgt.

Toch jammer dat ik dat niet heel realistisch vindt.

Ik zie het vaak gebeuren. De zwangerschapscursus brengt niet de gewenste ontspanning. Het loopt anders dan gehoopt en de tegenslag valt zwaar. Heel wat kraamleed komt voort uit onvoldoende voorbereiding of onrealistische verwachtingen.

Mascha twijfelt. Ze wil niet loslaten, ze wil garanties! Ze komt naar een proefles. Een kort moment van ontspanning doet haar besluiten zich toch aan te melden voor de training. Aarzelend volgt ze mijn aanwijzingen. Ze doet mee aan de meditaties en probeert de oefeningen thuis te doen.

En dan gebeurd wat Mascha voor onmogelijk hield. In de loop van de weken ontdekt Mascha de kracht van loslaten. Haar angstige gedachten slepen haar minder mee. Ze kan ontspannen in het niet-weten.  De nieuwsgierigheid wint het van onzekerheid. De bevalling is geen onneembare hindernis meer.  Langzaam komt vertrouwen bovendrijven; vertrouwen zonder garanties!

Mijn taak als mindfulnesstrainer zit er op. Ik mocht Mascha helpen het zelf te doen. Mascha heeft de tools ontdekt waarvan ze niet wist dat ze ze had. Vol vertrouwen ziet ze haar bevalling tegemoet.

En ik? Net als na een geboorte neem ik afscheid. Ieder volgt weer haar eigen weg. Misschien tref ik haar in mijn dienst als verloskundige. Misschien ook niet. Het maakt niet meer uit; ook ik heb vertrouwen.

Voldaan maak ik ruimte voor een nieuwe groep.

Lilian Wirken

Deel deze blog

Lees verder

Online Training
Live training 4/8 weken
Tweedaagse Workshop