Thuis rust houden

Home/Mindful Zwanger/Thuis rust houden

Thuis rust houden

Thuis rust houden!

Mijn man komt de kamer binnen en zegt;  Goh Yvon ben je weer aan het breien?  Er is toch niets aan de hand wat ik moet weten?  Ik begin te lachen.. nee hoor schat, ik ben niet zwanger…. Misschien wel van wat nieuwe projecten en mooie ontwikkelingen, maar niet fysiek. Mijn gedachten gaan terug naar nu meer dan 21 jaar geleden, ik was zwanger…. Van onze dochter die inmiddels 21 jaar is.  Al vroeg in de zwangerschap moest ik thuis rust houden, eerst bij 18 weken omdat ik bloed verlies had, maar toen dat een week later over was en ik weer op de praktijk kwam bleek ik een flinke hoge bloeddruk te hebben. Ga maar naar huis toe zei mn collega, ik kom zo thuis ook nog een keer meten. S’middags zat ik bij de gynaecoloog, ze vertelde me dat dit niet zo’n gunstige ontwikkeling was, maar dat gewoon maar even moesten afwachten hoe dit zich verder ontwikkelde.

Ik moest thuis rust houden, maar hoe ging ik dat doen? Ik had tot de dag dat ik thuis kwam gewoon meer dan 100 % gewerkt. Bovendien werkte mijn achtergrond als verloskundige niet mee aan de situatie, ik wist inmiddels wel wat er allemaal mis kon gaan. Ik maakte me ernstig zorgen of ons kindje uberhaupt wel een kans had. Mijn malende geest verzon allerlei scenario’s en in ik voelde veel angst voor de toekomst.  In overleg met de gyneacoloog kwam de verloskundige om de dag thuis de bloeddruk meten, harttonen van de baby luisteren en bloed afnemen. En iedere keer vertelde ze me dat we nergens op mochten rekenen….

Ik kon me niet echt concentreren om een boek te lezen maar gelukkig kwam ik al snel op het idee om te gaan breien….  En ik denk echt dat breien mijn of onze redding is geweest.  Door me te focussen op het breien en het tellen van de patroontjes kon ik veel meer in het nu blijven.  Mijn geest die gemakkelijk afdwaalde naar de toekomst met zorgen werd min of meer gedwongen in het moment te blijven.  Je breidt namelijk niet in het verleden en niet in de toekomst, maar Nu.

Met 26 weken werd ik opgenomen. Het was thuis inmiddels te riskant geworden.  Tot zover thuis rust houden… Ik wist dat als ons kindje nu geboren zou worden het in ieder geval wel een kans zou hebben, maar ik wist ook wel dat bij deze termijn niet veel succes story’s waren.  Mijn tijd in het ziekenhuis heb ik vooral gebreid en het grappige was, aan het einde van het spreekuur kwam de gyneacolooge vaak even bij mij zitten om de pandjes van de inmiddels gebreide baby vestjes in elkaar te zetten. Ze vertelde me dat er zoveel rust van me uitging en dat ze even bijkwam naar haar drukke diensten.  Onbewust trainde ik dus eigenlijk mijn geest met het breien om in het moment te blijven en dat was enorm behulpzaam in die periode waarin ik nog steeds nergens op mocht rekenen. Ik denk dat vele als ze terug denken aan die tijd nog mij zien zitten met alle gebreide vestjes en truitjes aan hangertjes boven het ziekenhuisbed.  Toen ik de magische grens van 32 weken haalde werden er slingers opgehangen in het ziekenhuis… we vierden feest. Ons kindje maakte nu een goede kans….

Bij 33,5 week ging het mis….. Ze bewoog niet meer in mijn buik en de CTG’s (harttonen registratie van de baby)  werden slechter. Mijn bloeddruk was torenhoog en ik plaste eiwitten.  De gyneacoloog besloot voor een spoed keizersnede na een proefbaring bij 34 weken.  Renée kwam redelijk aangeslagen maar gezond ter wereld. Inmiddels is ze 21 jaar, een prachtige volwassen vrouw…..

Maar wat heeft breien dan met dit verhaal te maken, vraagt u u misschien af?  In die tijd wist ik niet van mindfulness af. Ik zocht een manier om mijn alsmaar afdwalende en angstige geest wat meer los te kunnen laten en dat lukte door een ander focus te kiezen. Een focus wat me rechtstreeks terug bracht in het moment.  Maar hoe ik me verder moest verhouden tot de stress en angst die ik ervaarde dat wist ik niet…

Een aantal jaren later kwam mindfulness op mijn pad…. Ik had in onze derde zwangerschap een behoorlijke waarschuwing gehad ( zie mijn blog “geen tijd; lees dan even deze blog)  en dit was de reden voor een stukje bewustwording.  Inmiddels ben ik zelf mindfulness trainer, heb een studie gedaan aan de Radboud, aan het centrum voor Mindfulness en ben werkzaam als mindfulness trainer in mijn eigen opgerichte ‘Centrum voor Mindfulness Flevoland”  Daarnaast ben ik opgeleid door Nancy Bardacke en heb een specialisatie gevolgd voor Mindfulness rondom geboorte en ouderschap.   Samen met Lilian Wirken (verloskundige/mindfulnesstrainer) en Natascha Deguelle ( gyneacoloog/mindfulnesstrainer) heb ik de MBCP academy opgericht.

We zijn een geweldig team met zijn drieën! We hebben al zoveel gedaan! Onder andere een prachtige 8 weekse online mindfulnesstraining ontwikkeld  voor zwangere.  De zwangere en haar partner kunnen zich nu zelf thuis in hun eigen omgeving en in hun eigen tijd voorbereiden op de bevalling en het komende ouderschap.

Wat zou deze online training enorm behulpzaam  voor me zijn geweest  in mijn tijd toen ik thuis moest rusten en later opgenomen werd. Ik had de tools voor angst- en stress reductie en om je te leren verhouden tot deze onzekere periode heel erg goed kunnen gebruiken.  Okey ik had mijn focus… kon meer in het moment blijven, maar verder kwam ik niet. Bovendien was  ik helemaal niet in de gelegenheid om me voor te bereiden op de bevalling of het komend ouderschap door middel van een zwangerschapscursus,  terwijl als je geconfronteerd wordt met extra onvoorziene complicaties in de zwangerschap juist zoveel behoefte hebt aan extra tools, extra handvatten om je te leren verhouden tot wat gaande is.

Inmiddels weten we dat juist dat het krijgen van complicaties in de zwangerschap en het verlies van controle een grote risico factor zijn op het krijgen van een bevallingstrauma.  De combinatie van een online mindfulnesstraining in de zwangerschap bij dit soort vrouwen kan enorm behulpzaam zijn tijdens maar ook ter voorkoming van psychische problematiek na de zwangerschap.

Momenteel brei ik dus weer…

op een andere manier thuis rust houden, zwanger van nog veel meer mooie ideeën en trainingen die op het punt staan geboren te worden.  Ik gebruik mijn mindfulness tools en m’n breiwerk voor de baringspijn, ofwel de uitdagingen die ik tegenkom op dit pad, want die kan ik goed gebruiken…  En het leuke bijkomende is, inmiddels heb ik een mooie collectie truien/vesten en sjaals….

Yvonne Tuinte

Deel deze blog

Lees verder

Online Training