Veelgestelde vragen

Het grootste deel van de tijd tijdens de training wordt besteed aan het leren van mindfulnessvaardigheden. Op allerlei manieren zijn de oefeningen toegespitst op de zwangerschap en geboorte. Daarnaast is Mindful Zwanger en Bevallen een volwaardige zwangerschapscursus. In de training krijg je alle benodigde informatie over de bevalling; normale geboorte, hoe je de kansen op een goede bevalling kunt vergroten en hoe je om kunt gaan met tegenslag en complicaties.

Een gewone zwangerschapscursus geeft je informatie, oefeningen voor buik-, rug- en bekkenbodemspieren en ‘pufles’. Informatie is belangrijk. Het zal je helpen als je begrijpt wat er gebeurt. Je zult echter nooit je kunnen inlezen in alle mogelijke scenario’s. In de mindfulnesstraining krijg je alle informatie die je nodig hebt. Maar wat veel belangrijker is, is dat je leert om te gaan met scenario’s waarop je niet bent voorbereid. Hoe kun je op dat moment rustig blijven en goede keuzes maken die passen bij wat je belangrijk vindt.

Ook is in de achtweekse en tweedaagse veel tijd ingeruimd om te leren om te gaan met pijn, zodat je weet hoe je straks tijdens de weeën op je sterkst bent, ongeacht hoe de bevalling straks zal verlopen. Ook je partner leert hoe hij met de pijn kan werken.

Onze deelnemers gezonde, gewone aanstaande ouders die zich willen voorbereiden op de geboorte en de tijd daarna.

In het bijzonder is mindfulness geschikt voor ouders die opzien tegen de bevalling, stress ervaren, negatieve ervaringen hebben met pijn, bekend zijn met depressies en ouders die makkelijk bezorgd zijn.

Mindful Zwanger & Bevallen is geschikt voor iedere ouder. Wat je leert zal je helpen bij de bevalling; ongeacht waar en hoe je gaat bevallen. Iedere bevalling gaat gepaard met emoties, onzekerheden en onverwachte situaties. Wel zal de training de kansen op een goede bevalling vergroten.

Je bent heel welkom, ongeacht hoe en waar je kindje geboren gaat worden!

Mindfulnessoefeningen zijn eenvoudig, maar niet gemakkelijk. Het kan lastig zijn de oefeningen echt te gaan doen. Misschien kom je ook wel hindernissen tegen tijdens het oefenen. Hoe je hier mee om kunt gaan is onderdeel van de lessen.

In de achtweekse en in het online programma wordt van je gevraagd zes dagen per week een half uur per dag te oefenen met diverse meditaties.Er zit veel variatie in deze oefeningen.

De training is uitdagend, maar niet zo uitdagend als bevallen en het opvoeden van je kind. Dit maakt de training een goede voorbereiding voor straks.

Nee, je leert in deze training alles wat je nodig hebt. Wel is het verstandig de informatie-avond van je eigen verloskundige of ziekenhuis te bezoeken; wij zijn onvoldoende op de hoogte van lokale praktische afspraken. Wanneer je het leuk vindt ook een andere zwangerschapscursus te vol